Tipy pro zahradníky: jak si vyrobit teplou zahradní postel vlastními rukama

V oblastech, kde nelze na začátku jara kvůli chladnému počasí zasadit semena do otevřeného terénu, je obvyklé vybavit teplé postele. S jejich pomocí se i přes nezáviděníhodné klimatické podmínky pěstuje plnohodnotná plodina. Rajčata, okurky, zelenina, ředkev, cuketa a dýně - to vše lze bez problémů pěstovat, pokud vytvoříte přijatelné podmínky pro rozvoj plodin.

Začínající zahradník má otázku, jak udělat teplou postel na pozemku z improvizovaných prostředků bez velkých investic. To bude probráno v příručce zahradníka. Zvažme pravidla organizace a zjistíme, co se na takových postelích pěstuje, jaké jsou výhody teplého "domu" pro plodiny.

Obsah:

Co je to „teplá postel“, výhody

Teplá postel je speciální konstrukce, která je postavena buď na povrchu země, nebo pod úrovní země. První vrstvou je instalace drenáže z různých materiálů, které se časem rozkládají. Na něj se položí vrstva rostlinného odpadu, který při hnilobě vytváří teplo. Vrstvy jsou „pokryty“ zahradní půdou a nahoře filmem.

Při organizování teplé zahrady existuje mnoho nuancí a funkcí. Dělá se to, pokud stávající půda na místě nesplňuje požadavky na pěstování plodin, region má nepříznivé klimatické podmínky, hrozbu zpětných mrazů do poloviny června.

Struktura má mnoho výhod:

• Časná, bohatá sklizeň.
  • Není třeba vklad hnojivo v prvních letech provozu.
  • Pohodlí v péči o plodiny.
  • Na zahradě prakticky není plevele.
  • Neexistuje nebezpečí zamrznutí.

Jedinou nevýhodou teplé zahradní postele jsou mzdové náklady na organizaci. Návratnost stavby je však tak velká, že o ní málokdo přemýšlí. Kromě toho veškerý nahromaděný rostlinný a organický odpad půjde do „výroby“, neměli byste vyhazovat větve, trávu, shnilé ovoce a zeleninu. Pro ty, jejichž půda na místě je těžká, jílovitá, kyselá nebo podmáčená, je teplá postel skutečnou spásou.

Organizace a typy teplých postelí

Organizace zahrady

Existuje mnoho způsobů, jak postavit teplou postel. Každý zahradník bere v úvahu klimatické podmínky a typ půdy, na tom bude záviset způsob organizace. V místech, kde převládá vlhkost, je půda bažinatá, nad úrovní terénu jsou vytvářeny „bedny“. Pokud je zahradní postel potřebná pouze pro sklizeň rané sklizně, jsou klimatické podmínky normální, staví se „příkop“. V podmínkách Sibiře a Uralu je zvykem vyrábět postele „Trench + box“.

Přes konstrukce se vytvářejí oblouky a přes ně se táhne krycí materiál, aby bylo možno sazenice chránit před mrazem a větrem.

Teplá postel není umístěna nikde, ale na slunném místě. Je žádoucí, aby byla konstrukce zahřívána sluncem po dobu 4 hodin, po zbytek času by měl být hřeben zásobován rozptýleným slunečním světlem.Je vybrán zvýšený web, pokud existuje. Nejlepší možností je východní nebo západní strana, chráněná na jedné straně jakoukoli budovou nebo plotem. Ve stejném směru, východ -> západ, je uspořádána postel.

Nevyrábejte postele ve stínu nebo pod stromy. Mělo by to být otevřené, světlé místo, chráněné před severními větry.

Příkop

Metoda zahrnuje odstranění vrchní vrstvy půdy a plnění příkopu zeleninovou „náplní“. Výsledkem je normální postel, ale s teplým dnem, které zahřívá půdu.

Příkopová metoda je vhodná pro půdy, kde se podzemní voda nepřibližuje a nehrozí záplavy.

Organizační schéma se scvrkává na následující fáze:

1. Odstraňte ornici. Hloubka 40-50 cm za normálních klimatických podmínek a do 1 mv chladných oblastech. Odstraněnou Zemi nevyhazujeme. Šířka příkopu je až 50 cm, může být širší, pokud je to vhodné pro zahradníka při péči o rostliny.
  2. Na dno jsme položili kovové pletivo s jemnými oky, na něm větve, shnilé desky, lepenku, papír - velké úlomky, které se rozkládají. Tato vrstva hraje roli drenáže, výška je až 20 cm. Síť je nutná, aby myši nevnikly do zahrady, krtci.
  3. Posypte vrstvu zeminou. Výška 2-3 cm.
  4. Pokládáme vrstvu rostlinného odpadu - trávu, plevel, shnilou zeleninu, ovoce, odpad z potravin. Výška až 15 cm.
  5. Posypeme vrstvu zeminou - 5-10 cm.
  6. Položíme vrstvu polozralého humusu do výšky 10 cm. Pokud není humus ani hnůj, rozložíme vrstvu rostlinného odpadu.
  7. Na „koláč“ nasypeme běžnou zahradní zeminu do výšky 30 cm. Vše vyrovnáme, zalijeme teplou vodou a přikryjeme fólií.

Na podzim začnou dělat teplou postel. Takže všechny vrstvy budou mít čas si lehnout a perepryat. Jakmile se sníh roztaví, postel se na jaře uzavře filmem. Výška vrstev je relativní a závisí na velikosti kopaného výkopu. Všechny vrstvy lze smíchat s přípravky speciálně navrženými ke stimulaci procesu rozpadu, například „Baikal M1“. Aplikují se pouze na navlhčené zahradní lůžko.

Box

Tato metoda organizace záhonů je určena pro regiony s vlhkým podnebím, kde jsou časté deště, půda je bažinatá a neustále hrozí mráz, velké výkyvy teplot.

Konstrukční schéma je následující:

1. První vrstva se položí na přidělené místo pro zahradní postel - odvodnění z větví, lepenky, shnilých desek, tyčí. Výška až 20 cm.
  2. Na to je položen rostlinný odpad. Výška až 15 cm.
  3. Vrstva je pokryta zemí.
  4. Poté se položí humus vysoký až 10 cm, nebo znovu rostlinný odpad, pokud není hnoj.
  5. Nahoře se nalije vrstva zeminy vysoká až 50 cm.
  6. "Dort" je pokryt fólií.

Výplň teplé postele je vždy stejná, bez ohledu na způsob její organizace. Případně se do zahrady přidávají léky, které stimulují rozklad. Konstrukce je oplocena dřevěnými prkny nebo trámy. Můžete použít břidlici. Krabice je v budoucnu velmi pohodlná, nemusíte se při odplevelení neustále ohýbat.

Příkop + box

Kombinovaná metoda je vhodná pro všechny půdy a podnebí. Kombinuje všechny výhody dvou předchozích metod. Způsob organizace je následující:

1. Odstraní se vrchní vrstva půdy vysoká až 30 cm, výsledný příkop je po stranách obložen deskami a vynesen tak, aby se nad úrovní terénu vytvořila schránka - až 30-50 cm.
  2. Vrstvy se pokládají podle stejného schématu - drenáž, rostlinný odpad, humus, zemina s pokropením každé vrstvy zeminou.
  3. Postel je navlhčena a pokud je to požadováno, přidávají se léky ke stimulaci rozpadu.
  4. Konstrukce je pokryta fólií.

Zahradníci často připravují několik teplých postelí pro různé rodiny plodin. Na stole tedy vždy bude zdravá a hlavně časná sklizeň. Než začnete zasít semena v teplém "domě", měli byste vzít v úvahu pravidla pro používání struktury.

Střídání plodin v teplé posteli a data výsadby

Střídání plodin v teplé posteli, výsadba dat

Hřeben pracuje na sklizni 4 roky.Po vyčerpání se rozptýlí po zahradě a vytvoří se nová, svěží. Během tohoto období se na izolované ploše dodržují pravidla střídání plodin:

Pokud v loňském roce chcete znovu pěstovat rajčata, okurky, budete muset udělat minerální a organická hnojiva, protože půda je již vyčerpaná.

Při dodržování pravidel střídání plodin bude sklizeň hojná, plody a kořeny jsou zdravé a velké.

Semena nebo sazenice se vysazují začátkem dubna pro jižní oblasti, v polovině dubna pod filmem pro severní oblasti. V květnu se první klíčky objeví na teplé posteli při výsadbě plodin se semeny.

Péče o rostliny - hlavní body

Vzhledem k tomu, že teplá postel neustále „hoří“, je třeba ji zalévat mnohem častěji než obyčejný hliněný hřeben. Sledujte hladinu vlhkosti, jinak je to důležitý bod kořenový systém rostliny mohou vyhořet. V prvních měsících provozu sledujte teplotní režim na zahradní posteli, zejména pokud je pod fóliovým krytem. Nepřehřívejte.

Otevřete hřeben pro větrání po dobu několika hodin, ale aby uvnitř konstrukce nebyly žádné velké rozdíly. Nejlepší možností přístřešku je netkaný materiál, například lutrasil. Umožňuje průchod vzduchu a vlhkosti, ale chrání před mrazem nebo spalujícím slunečním světlem.

Bude nutné odplevelit plodiny velmi zřídka, protože plevele na teplém hřebeni těžko rostou.

To je vysvětleno „oploceným“ místem ze země. To znamená, že pro trávu je těžké „migrovat“ do výšky budovy. Hlavním pravidlem péče je zalévání. Všechno je velmi jednoduché.

Teplá postel je klíčem ke sklizni rané, hojné sklizně. S jeho pomocí se plodiny úspěšně pěstují bez ohledu na typ půdy nebo klimatické podmínky. Každé místo by mělo mít 1–2 teplé postele. Koneckonců, je to jakási záruka získání sklizně i za nepříznivých podmínek růstu.

Více informací naleznete ve videu: